Vad är yoga?

Yoga är en av världens första livsfilosofi där den stora tanken är att förena individen med omvärlden. Det handlar inte om att slå knut på sig själv eller att bli totalt verklighetsfrånvarande som många tror. Det är en träning som kan få dig att känna dig mer fokuserad, lugnare och lite stabilare.

Kan vem som helst yoga?

Hur länge yogan funnits finns lite olika uppgifter om. En del säger tusen år andra tvåtusen. Vad vi vet så är läran om yoga väldigt gammal och är lika poppis nu som då. Att den är så poppis är just för att ALLA precis ALLA kan utföra den. Dess goda egenskaper gynnar oss ALLA.

Är yoga en religion?

Nej, yoga är inte kopplat till en särskild tro. Däremot finns yogans rötter i delar av världen där buddhism och hinduism är ledande religioner. Yogan kan om du vill vara en andlig praktik. För många börjar den med något fysiskt med stretch och styrka, med tiden, tack vare att du ger dig tid och stannar upp en känsla av kraft inåt och att du är en del av något ”större”. Vad detta ”större” är för dig spelar mindre roll. Det kan vara universum, Allah, Jesus eller Shiva.

Hjälper yoga mot stress?

Ja!, på flera sätt. Bara av att du drar ner på tempot en stund kan också få dina tankar att vila. Dessutom påverkar den djupa andningen ditt parasympatiska nervsystem som reglerar vila och återhämtning. Även alla framåtfällningar du ofta gör när du yogar påverkar du också ditt parasympatiska nervsystem och ger dig lugn. Stress sätter sig ofta som fysiska spänningar i kroppen. Du spänner dig omedvetet i tex nacke, käke, axlar och runt om hela höften. Att då bli hjälpt rent fysiskt kan lätta på spänningar och stress du kanske bär på.

Vilken klass skall jag välja?

Är du ny på yoga rekommenderas alltid basic klasser och yin yoga. Ge gärna yogan ett par gånger och försök att komma med ett öppet sinne.

Vad ska jag ha på mig?

Mjuka och sköna kläder som du kan röra dig fritt och obegränsat i. Inget som skaver eller krånglar. Gärna lager på lager då du blir garanterat varm och svettig på de lite mera fysiska passen. Under savasana, din avslutande vila, är det mysigt att ha strumpor och en varmare tröja på. Vi yogar alltid barfota.

Undvik helst starka parfymer samt att röka innan klass då det kan skapa irritationer och framkalla allergier hos andra yogis.

Kan jag yoga om jag lider av någon sjukdom eller skada?

Berätta gärna för oss om du är gravid, har högt blodtryck, nyligen genomgått en operation, lider av någon sjukdom, skada eller dylikt. Du kommer alldeles säkert kunna yoga med modifikationer. För många är yoga den alldeles bästa rehabilationen.

Har ni omklädningsrum och dusch?

Ja, vi har en omklädningshytt och ett duschrum med wc och omklädnad i. Tänk dock på hur vi har det just nu, så i möjligaste mån kom så ombytt du kan och välj gärna att duscha hemma. På Anahata kommer det alltid att finnas handdesinfektion att tillgå.

Finns det yogamattor och andra hjälpmedel att yoga med?

Jajamän!, här finns allt. Mattor, bolster, kuddar, ögonkuddar, filtar, remmar och klossar. Allt för att du ska få så mycket hjälp du behöver då du yogar. Använder du lånemattor vill vi att du alltid rengör dem efter dig. Det kommer alltid att finnas sk matt- rengöring på Anahata.

Hur är era öppettider?

Vi öppnar upp 30 min innan alla klasser förutom morgonklasserna då öppnar vi 15- min innan. Försök att komma i god tid. När klassen väl startar kommer dörren att vara låst. Vill du kontakta oss en tid då ingen klass hålls är det alltid lättast att maila, anna@anahatauppsala.se  Vi svarar på alla mail så snabbt vi kan och oftast dagtid.

Vad ska jag göra då jag kommer till Anahatas yoga sal?

Du finner en bra plats att placera din matta på gärna med ca 1-2 m avstånd från nästa yogi. Här tänker vi på avståndet och är tysta med hänsyn för din egen och andrsa förberedelser inför den kommande klassen.

Hur anmäler jag mig och betalar för mig på en klass hos Anahata?

Du anmäler dig på vår bokningsapp bokamera antingen över nätet eller på plats. Du kan betala med swish eller över nätet. Det går utmärkt att köpa drop-in klass i mån av plats.

Kan ett företag ha en yogaklass hos Er?

Absolut, mer en gärna. Kontakta anna@anahatauppsala.se så styr vi upp något riktigt bra, roligt och givande för just ditt företag.

Ännu mera frågor och funderingar från dig?

Vi vill höra allt för att få till Anahata så bra som vi bara kan. Skriv, prata och berätta allt för oss. Vi finns här för dig, anna@anahatauppsala.se